Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
(10.82.Z)
Podsumowanie
organizacji
120
całkowite przychody
11,9 mld
przeciętny przychód
11,2 mln
przeciętny zysk
244 tys.
Opis:PKD 10.82.Z obejmuje szeroką gamę działań związanych z produkcją kakao, czekolady...oraz różnorodnych wyrobów cukierniczych. W ramach tej podklasy, działalność koncentruje się na wytwarzaniu kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego. Produkcja obejmuje również czekoladę i jej różnorodne wyroby, takie jak cukierki, karmelki, drażetki, pastylki, nugaty, pomadki oraz biała czekolada. Dodatkowo, podklasa ta zajmuje się produkcją gumy do żucia oraz konserwowaniem owoców i orzechów w cukrze, w tym owocowych skórek i innych części roślin. Istotne jest również, że podklasa nie dotyczy produkcji sacharozy, która jest sklasyfikowana oddzielnie pod numerem 10.81.Z.
W skrócie
Produkcja kakao, masła, tłuszczu i oleju kakaowego
Wytwarzanie czekolady i wyrobów czekoladowych
Produkowanie różnych wyrobów cukierniczych: cukierki, drażetki itp.
Produkcja gumy do żucia
Konserwowanie owoców i orzechów w cukrze
Rozmiar branży
W branży jest 120 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 11,87 mld zł.
Liczba organizacji w branży spada średnio o około 1 firm rocznie.
Całkowite przychody branży zwiększają się o 1,29 mld zł rocznie.