Opis:Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych to szeroka dziedzina obejmująca różnorodne...procesy produkcyjne. Główne rodzaje wyrobów w tej grupie to pieczywo, różnorodne ciasta i ciasteczka, zarówno świeże, jak i konserwowane, oraz produkty makaronowe takie jak makarony, kluski i pierogi. Produkcja pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich obejmuje chleb, bułki, ciasta, ciasteczka, placki, tartę, naleśniki i gofry. Z kolei produkcja sucharów, herbatników i konserwowanych wyrobów ciastkarskich to procesy obejmujące produkcję sucharów, herbatników oraz słodkich i słonych przekąsek jak paluszki, krakersy i precle. Produkcja makaronów i podobnych wyrobów mącznych dotyczy zarówno makaronów gotowanych i surowych, napełnionych i pustych, jak i pierogów oraz kuskusu, w formach świeżych, konserwowanych lub mrożonych.
W skrócie
Produkcja chleba, bułek, ciast, ciasteczek, placków, tarty, naleśników, gofrów.
Produkcja sucharów, herbatników, słodkich i słonych przekąsek.
Tworzenie makaronów, pierogów, klusek; w formach świeżych, konserwowanych, mrożonych.
Nie obejmuje produkcji przekąsek ziemniaczanych, zup z makaronem.
Rozmiar branży
W branży jest 856 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 23,55 mld zł.
Liczba organizacji w branży rośnie średnio o około 27 firm rocznie.
Całkowite przychody branży zwiększają się o 2,52 mld zł rocznie.
Średnia roczna stopa wzrostu (CAGR) wynosi 13.6%.
Rozkład geograficzny
Największe firmy
Największa organizacja w branży to Inter Europol. Firma generuje 1,22 mld zł przychodu.
Druga największa organizacja w branży to La Lorraine Polska. Przychód organizacji wynosi 1,05 mld.
Trzecie największe przychody osiąga Piekarnia Oskroba. Jej sprzedaż opiewa na 986 mln.