Przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostała gastronomiczna działalność usługowa
(56.2)
Podsumowanie
organizacji
760
całkowite przychody
6,2 mld
przeciętny przychód
927 tys.
przeciętny zysk
24 tys.
Opis:Grupa o numerze 56.2 obejmuje działalność związaną z przygotowywaniem i...dostarczaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych oraz inną działalność gastronomiczną na zamówienie. Specjalizuje się w dostarczaniu posiłków na określone uroczystości lub na zamówienie przez określony czas dla klientów indywidualnych oraz instytucji, takich jak zakłady przemysłowe, biura, szpitale czy szkoły. Działalność obejmuje szeroki zakres usług gastronomicznych, w tym przygotowywanie posiłków w scentralizowanych jednostkach do serwowania w różnych lokalizacjach. Należy do niej również obsługa gastronomiczna wydarzeń sportowych i podobnych, przy czym usługi te są realizowane na podstawie zwartych umów. Grupie tej nie podlega produkcja ani sprzedaż detaliczna łatwo psującej się gotowej żywności.
W skrócie
Przygotowywanie i dostarczanie żywności na zamówienie
Obsługa gastronomiczna wydarzeń sportowych
Działalność stołówek i kawiarni w różnych instytucjach
Usługi realizowane na podstawie umów
Wyklucza produkcję i sprzedaż detaliczną gotowej żywności
Rozmiar branży
W branży jest 760 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 6,2 mld zł.
Liczba organizacji w branży rośnie średnio o około 21 firm rocznie.
Całkowite przychody branży zwiększają się o 984 mln zł rocznie.