Opis:Podklasa 10.51.Z obejmuje szeroki zakres działań związanych z przetwórstwem mleka i...wyrobem serów. W jej ramach prowadzona jest produkcja świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego, w tym mleka pasteryzowanego oraz UHT, a także mleka homogenizowanego. Obejmuje również produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka, śmietany ze świeżego mleka, zarówno sterylizowanej (w tym pasteryzowanej oraz UHT), jak i homogenizowanej. Podklasa ta zajmuje się także produkcją mleka odwodnionego lub zagęszczonego, zarówno słodzonego jak i niesłodzonego, oraz mleka lub śmietany w postaci stałej. Produkcja masła, jogurtu, kefiru, serów, twarogów, serwatki, kazeiny i laktozy również wchodzi w skład tej podklasy. Należy zauważyć, że nie obejmuje ona działalności związanej z produkcją surowego mleka krowiego i bawolego, które jest sklasyfikowane pod numerem 01.41.Z, ani produkcji surowego mleka owiec i kóz (01.45.Z), ani też wytwarzania substytutów mleka i sera nieopartych na mleku, które są sklasyfikowane pod numerem 10.89.Z.
W skrócie
Produkcja świeżego mleka, mleka sterylizowanego i homogenizowanego
Produkcja napojów na bazie mleka i różnych rodzajów śmietany
Produkcja masła, jogurtu, kefiru, serów i twarogów
Produkcja serwatki, kazeiny i laktozy
Nie obejmuje produkcji surowego mleka i substytutów mleka
Rozmiar branży
W branży jest 214 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 60,87 mld zł.
Liczba organizacji w branży spada średnio o około 6 firm rocznie.
Całkowite przychody branży zwiększają się o 4,92 mld zł rocznie.