Restauracja Adamo to miejsce, które od 1993 roku wzbogaca kulinarną mapę Wielkopolski. Inspiracje kulinarne pochodzą z bogatej tradycji rodziny, której korzenie sięgają czasów dwudziestolecia międzywojennego. Właścicielem restauracji jest potomek Teodora Bilskiego, który prowadził pierwszą restaurację w Mosinie. Adamo łączy w swojej ofercie smaki kuchni wielkopolskiej oraz przysmaki kuchni włoskiej, co czyni ją miejscem wyjątkowym w regionie. Restauracja zyskała uznanie dzięki autentycznym potrawom, jakie oferuje, które oparte są na tradycyjnych, rodzinnych przepisach oraz świeżych lokalnych produktach. Punktem szczególnym jest certyfikat „Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski”, który poświadcza jakość serwowanych dań, takich jak soczysta kaczka czy czernina. Adamo dba o to, aby każdy gość mógł skosztować nie tylko znanych, ale także mniej popularnych potraw, celebrując kulinarną kulturę Polski.
Podstawowe wyniki finansowe
Organizacja Restauracja catering adamo osiągnęła 1 637 546 zł przychodów.
Przychody operacyjne wyniosły 1 637 425 zł. Pozostałe przychody to 120 zł.
Całkowite koszty wyniosły 1 630 457 zł.
Zysk netto wyniósł 6969 zł.
Spółka wykazuje
rosnące
przychody w czasie.
Średni wzrost przychodów wynosi 409 386 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała przychody na poziomie:
• 1 637 546 zł w 2023 roku.
• 1 418 705 zł w 2022 roku.
• 1 165 246 zł w 2021 roku.
Zyski spółki mają również rosnącą
tendencję w czasie.
Średni wzrost zysków wynosi 1742 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała zyski na poziomie:
• 6969 zł w 2023 roku.
• 27 772 zł w 2022 roku.
• 2618 zł w 2021 roku.
EBIT i EBITDA
Wycena
Wartość organizacji powstaje na podstawie kluczowych parametrów finansowych, z wykorzystaniem różnych modeli wyceny. Ostatecznie określa się minimalną, maksymalną i średnią wycen.
Szacunkowa wycena organizacji Restauracja catering adamo wynosi 1 119 573 zł.
W zależności od przyjętego modelu estymacji, wycena organizacji mieści się pomiędzy
0 zł a 4 093 864 zł.
Wartość organizacji
powiększa się
w czasie.
Przeciętny wzrost wartości firmy wynosi 279 893 zł rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat wartość firmy wynosiła:
• 1 119 573 zł w 2023 roku.
• 1 056 891 zł w 2022 roku.
• 787 304 zł w 2021 roku.
Ryzyko niewypłacalności
Ryzyko niewypłacalności dla organizacji Restauracja catering adamo wynosi 0,03%. To oznacza, że firma ma szansę 0,03% na zamknięcie z powodu postępowania upadłościowego, restrukturyzacyjnego lub układowego w ciągu dwóch lat od zadanego roku.
Ryzyko niewypłacalności
rośnie
w czasie.
Przeciętny
wzrost
ryzyka w czasie wynosi 0,005% rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat ryzyko niewypłacalności wynosiło:
• 0,03% w 2023 roku.
• 0,03% w 2022 roku.
• 0,02% w 2021 roku.
Wynagrodzenia
Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 430 868
zł.
Koszty operacyjne Restauracja catering adamo wyniosły 1 627 650
zł.
Wynagrodzenia stanowią 26%
kosztów operacyjnych.
Całkowite wynagrodzenia w organizacji
rosną w czasie. Średni wzrost wynagrodzeń wynosi
107 717 zł rocznie.
W ostatnich latach łączne wynagrodzenia wynosiły:
• 430 868 zł w 2023 roku
• 341 197 zł w 2022 roku
• 132 059 zł w 2021 roku
Udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych
rośnie w czasie. Średni wzrost udziału wynosi
6.6 punktu procentowego rocznie.
W ostatnich latach udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych wynosił:
•
26% w 2023 roku
•
25% w 2022 roku
•
11% w 2021 roku
Bilans
Całkowita wartość aktywów Restauracja catering adamo wyniosła 164 892 zł.
a
ktywa trwałe, w tym środki trwałe to 10 012 zł.
a
ktywa obrotowe to 154 880 zł.
Całkowita wartość pasywów wyniosła 164 892 zł.
k
apitał (fundusz) własny to -72 400 zł.
z
obowiązania i rezerwy na zobowiązania to 237 292 zł.
Organizacja
powiększa
całkowitą wartość aktywów w czasie.
Średni wzrost wartości aktywów wynosi 41 223 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja wykazała sumę bilansową aktywów na poziomie:
• 164 892 zł w 2023 roku.
• 105 757 zł w 2022 roku.
• 42 276 zł w 2021 roku.
Rentowność
Wskaźnik rentowności aktywów (ROA) wyniósł 4%.
Wskaźnik rentowności kapitału własnego (ROE) wyniósł -10%.
Marża operacyjna wyniosła 1%.
Marża netto wyniosła 0%.
Rentowność aktywów (ROA) organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 1.1 punktu procentowego rocznie.
Rentowność kapitału własnego (ROE) organizacji
pogarsza się w czasie. Średni spadek wskaźnika rentowności wynosi -2.4 punktu procentowego rocznie.
Marża operacyjna organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 0.2 punktu procentowego rocznie.
Marża netto organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 0.1 punktu procentowego rocznie.
Zadłużenie
Zobowiązania Restauracja catering adamo wyniosły 237 292 zł.
Dla porównania wartość aktywów wyniosła 164 892 zł.
Zobowiązania w stosunku do wartości aktywów (wskaźnik zadłużenia) to 144%.
Całkowite zobowiązania organizacji
rosną w czasie. Średni wzrost zobowiązań wynosi 59 323 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja posiadała zobowiązania o wartości:
• 237 292 zł w 2023 roku
• 185 126 zł w 2022 roku
• 146 799 zł w 2021 roku
Wskaźnik zadłużenia
obniża się w czasie.
W ostatnich latach współczynnik zadłużenia wynosił:
• 144% w 2023 roku
• 175% w 2022 roku
• 347% w 2021 roku
Podatek dochodowy
Organizacja Restauracja catering adamo wykazała przychody na poziomie 1 637 546 zł.
Organizacja zarobiła 7658 zł brutto (przed opodatkowaniem).
Podatek dochodowy wyniósł 689 zł.
W rezultacie osiągnięty zysk netto wyniósł 6969 zł.
Podatek dochodowy odpowiadał za 9% zysku brutto.
Podatek dochodowy obciążający organizację
rośnie w czasie. Średni wzrost podatku dochodowego wynosi 172 zł rocznie.
W ostatnich latach wysokość podatku dochodowego wynosiła:
• 689 zł w 2023 roku
• 5514 zł w 2022 roku
• 5546 zł w 2021 roku