Opis:Podklasa PKD 56.10.A obejmuje szeroką działalność gastronomiczną, która polega na...przygotowywaniu i podawaniu posiłków gościom. Może to odbywać się zarówno w restauracjach, kawiarniach, fast foodach, barach mlecznych, czy lodziarniach. Działalność może obejmować gości siedzących przy stole, jak i takich, którzy samodzielnie wybierają potrawy z menu. Posiłki mogą być spożywane na miejscu, na wynos lub dostarczane do klientów. WPKD 56.10.A wlicza się również gastronomię w środkach transportu, jeśli jest prowadzona przez oddzielne jednostki. Nie obejmuje natomiast sprzedaży detalicznej żywności z automatów oraz usług gastronomicznych sklasyfikowanych w innych podklasach, takich jak gastronomia hotelowa.
W skrócie
Gastronomia: restauracje, kawiarnie, fast foody
Obsługa posiłków na miejscu lub na wynos
Dostawa posiłków
Wyklucza sprzedaż żywności z automatów
Wyklucza inne usługi gastronomiczne
Rozmiar branży
W branży jest 5412 organizacji.
Wszystkie firmy w branży generują łącznie 20,77 mld zł.
Liczba organizacji w branży rośnie średnio o około 151 firm rocznie.
Całkowite przychody branży spadają o 183 mln zł rocznie.
Średnia roczna stopa wzrostu (CAGR) wynosi -0.7%.
Rozkład geograficzny
Największe firmy
Największa organizacja w branży to Amrest. Firma generuje 3,18 mld zł przychodu.
Druga największa organizacja w branży to Mcdonald's Polska. Przychód organizacji wynosi 2,27 mld.