SĄD REJONOWY GDAŃSK-PÓŁNOC W GDAŃSKU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
W PRZYPADKU ZARZĄDU JEDNOOSOBOWEGO SPÓŁKĘ REPREZENTUJE PREZES ZARZĄDU, A W PRZYPADKU ZARZĄDU WIELOOSOBOWEGO DO REPREZENTOWANIA SPÓŁKI I SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ W IMIENIU SPÓŁKI WYMAGANE JEST WSPÓŁDZIAŁANIE DWÓCH CZŁONKÓW ZARZĄDU.
Wspieranie lokalnych społeczności poprzez edukację i opiekę
Prowadzenie placówek edukacyjnych dla dzieci i młodzieży
Realizacja projektów aktywizujących osoby zagrożone wykluczeniem
Kreowanie przestrzeni do rozwoju kreatywności i przedsiębiorczości
Współpraca z innymi instytucjami w celu realizacji wspólnych projektów
Instytut Gastronomii, znany również jako Pozytywne Inicjatywy, to organizacja skupiona na wspieraniu lokalnych społeczności poprzez rozwijanie instytucji edukacyjnych i opiekuńczych. Jej główne cele koncentrują się na zapewnieniu dostępu do wysokiej jakości, bezpłatnej lub niskotaniowej opieki oraz edukacji. Organizacja stosuje nowoczesne metody i narzędzia, co czyni ją wyjątkową w zakresie działalności prospołecznej. W ramach swoich działań, Instytut stara się kształtować kreatywność, przedsiębiorczość oraz wrażliwość na potrzeby innych. Realizuje programy skierowane do różnych grup wiekowych, oferując konkretne narzędzia, które odpowiadają na lokalne wyzwania. Posiada wieloletnie doświadczenie w edukacji dzieci i młodzieży, zapewniając wszechstronny rozwój w atmosferze otwartości i tolerancji. Dodatkowo, angażuje się w działania społeczne, wspierając osoby zagrożone wykluczeniem oraz prowadząc projekty rozwijające umiejętności i kompetencje ich uczestników, co przyczynia się do ich aktywizacji oraz integracji z rynkiem pracy.
Podstawowe wyniki finansowe
Organizacja Instytut gastronomii osiągnęła 2 594 452 zł przychodów.
Przychody operacyjne wyniosły 2 594 452 zł. Pozostałe przychody to 0 zł.
Całkowite koszty wyniosły 2 565 354 zł.
Zysk netto wyniósł 29 097 zł.
Spółka wykazuje
rosnące
przychody w czasie.
Średni wzrost przychodów wynosi 432 318 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała przychody na poziomie:
• 2 594 452 zł w 2023 roku.
• 1 347 919 zł w 2022 roku.
• 16 zł w 2021 roku.
Zyski spółki mają również rosnącą
tendencję w czasie.
Średni wzrost zysków wynosi 6327 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja osiągała zyski na poziomie:
• 29 097 zł w 2023 roku.
• 9018 zł w 2022 roku.
• -9092 zł w 2021 roku.
EBIT i EBITDA
EBIT Instytut gastronomii wynosi 35 tys. zł.
EBITDA Instytut gastronomii wynosi 35 tys. zł.
EBIT
powiększa się
w czasie.
Przeciętny wzrost EBIT wynosi
6776 zł rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat EBIT wynosił:
• 35 020 zł w
2023 roku.
• 9296 zł w
2022 roku.
• -9108 zł w
2021 roku.
EBITDA
powiększa się
w czasie.
Przeciętny wzrost EBITDA wynosi
6401 zł rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat EBITDA wynosiła:
• 35 020 zł w
2023 roku.
• 9296 zł w
2022 roku.
• -9108 zł w
2021 roku.
Wycena
Wartość organizacji powstaje na podstawie kluczowych parametrów finansowych, z wykorzystaniem różnych modeli wyceny. Ostatecznie określa się minimalną, maksymalną i średnią wycen.
Szacunkowa wycena organizacji Instytut gastronomii wynosi 1 978 310 zł.
W zależności od przyjętego modelu estymacji, wycena organizacji mieści się pomiędzy
132 286 zł a 6 486 129 zł.
Wartość organizacji
powiększa się
w czasie.
Przeciętny wzrost wartości firmy wynosi 329 658 zł rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat wartość firmy wynosiła:
• 1 978 310 zł w 2023 roku.
• 1 045 149 zł w 2022 roku.
• 103 710 zł w 2021 roku.
Ryzyko niewypłacalności
Ryzyko niewypłacalności dla organizacji Instytut gastronomii wynosi 0,05%. To oznacza, że firma ma szansę 0,05% na zamknięcie z powodu postępowania upadłościowego, restrukturyzacyjnego lub układowego w ciągu dwóch lat od zadanego roku.
Ryzyko niewypłacalności
maleje
w czasie.
Przeciętny
spadek
ryzyka w czasie wynosi -0,565% rocznie.
Na przestrzeni ostatnich lat ryzyko niewypłacalności wynosiło:
• 0,05% w 2023 roku.
• 0,04% w 2022 roku.
• 0,11% w 2021 roku.
Wynagrodzenia
Łączna kwota wynagrodzeń wyniosła 449 086
zł.
Koszty operacyjne Instytut gastronomii wyniosły 2 559 431
zł.
Wynagrodzenia stanowią 18%
kosztów operacyjnych.
Całkowite wynagrodzenia w organizacji
rosną w czasie. Średni wzrost wynagrodzeń wynosi
74 370 zł rocznie.
W ostatnich latach łączne wynagrodzenia wynosiły:
• 449 086 zł w 2023 roku
• 361 639 zł w 2022 roku
• 0 zł w 2021 roku
Udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych
obniża się w czasie. Średni spadek udziału wynosi
4.8 punktu procentowego rocznie.
W ostatnich latach udział wynagrodzeń w kosztach operacyjnych wynosił:
•
18% w 2023 roku
•
27% w 2022 roku
•
0% w 2021 roku
Bilans
Całkowita wartość aktywów Instytut gastronomii wyniosła 420 035 zł.
a
ktywa trwałe to 4000 zł.
a
ktywa obrotowe to 416 035 zł.
Całkowita wartość pasywów wyniosła 420 035 zł.
k
apitał (fundusz) własny to 176 381 zł.
z
obowiązania i rezerwy na zobowiązania to 243 654 zł.
Organizacja
powiększa
całkowitą wartość aktywów w czasie.
Średni wzrost wartości aktywów wynosi 69 028 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja wykazała sumę bilansową aktywów na poziomie:
• 420 035 zł w 2023 roku.
• 228 802 zł w 2022 roku.
• 138 266 zł w 2021 roku.
Rentowność
Wskaźnik rentowności aktywów (ROA) wyniósł 7%.
Wskaźnik rentowności kapitału własnego (ROE) wyniósł 16%.
Marża operacyjna wyniosła 1%.
Marża netto wyniosła 1%.
Rentowność aktywów (ROA) organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 26.3 punktu procentowego rocznie.
Rentowność kapitału własnego (ROE) organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 2.4 punktu procentowego rocznie.
Marża operacyjna organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 173.8 punktu procentowego rocznie.
Marża netto organizacji
poprawia się w czasie. Średnia poprawa wskaźnika rentowności wynosi 273.1 punktu procentowego rocznie.
Zadłużenie
Zobowiązania Instytut gastronomii wyniosły 243 654 zł.
Dla porównania wartość aktywów wyniosła 420 035 zł.
Zobowiązania w stosunku do wartości aktywów (wskaźnik zadłużenia) to 58%.
Całkowite zobowiązania organizacji
spadają w czasie. Średni spadek zobowiązań wynosi -32 115 zł rocznie.
W ostatnich latach organizacja posiadała zobowiązania o wartości:
• 243 654 zł w 2023 roku
• 81 518 zł w 2022 roku
• 0 zł w 2021 roku
Wskaźnik zadłużenia
obniża się w czasie. Średni spadek zobowiązań wynosi 1229.4 punktu procentowego rocznie.
W ostatnich latach współczynnik zadłużenia wynosił:
• 58% w 2023 roku
• 36% w 2022 roku
• 0% w 2021 roku
Podatek dochodowy
Organizacja Instytut gastronomii wykazała przychody na poziomie 2 594 452 zł.
Organizacja zarobiła 35 020 zł brutto (przed opodatkowaniem).
Podatek dochodowy wyniósł 5923 zł.
W rezultacie osiągnięty zysk netto wyniósł 29 097 zł.
Podatek dochodowy odpowiadał za 17% zysku brutto.
Podatek dochodowy obciążający organizację
rośnie w czasie. Średni wzrost podatku dochodowego wynosi 987 zł rocznie.
W ostatnich latach wysokość podatku dochodowego wynosiła:
• 5923 zł w 2023 roku
• 278 zł w 2022 roku
• 0 zł w 2021 roku
Organizacja Instytut gastronomii wykazała zysk netto większy niż 60% organizacji z branży "Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)".
Organizacja wykazała przychód większy niż 74% organizacji z branży.
Organizacja posiadała aktywa o wartości większej niż 65% organizacji z branży.
Organizacja wykazała wskaźnik długu większy niż 50% organizacji z branży.
Organizacja wykazała marżę netto większą niż 41% organizacji z branży.
Organizacja wykazała marżę operacyjną większą niż 42% organizacji z branży.
Organizacja wykazała rentowność aktywów (ROA) większą niż 55% organizacji z branży.
Organizacja wykazała rentowność kapitału własnego (ROE) większą niż 46% organizacji z branży.
Organizacja zapłaciła podatek dochodowy większy niż 70% organizacji z branży.
Udział organizacji w rynku wyniósł 0.05%.
Zysk netto na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 był on wyższy niż 60% organizacji w branży.
Przychody na tle rynku
powiększają się w czasie.
W 2023 były wyższe niż 74% organizacji w branży.
Wartość aktywów na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 była ona wyższa niż 65% organizacji w branży.
Wskaźnik zadłużenia na tle rynku
zmniejsza się w czasie.
W 2023 był wyższy niż 50% organizacji w branży.
Marża netto na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 była wyższa niż 41% organizacji w branży.
Marża operacyjna na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 była wyższa niż 42% organizacji w branży.
Rentowność aktywów (ROA) na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 była wyższa niż 55% organizacji w branży.
Rentowność kapitału własnego (ROE) na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 była wyższa niż 46% organizacji w branży.
Podatek dochodowy na tle rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 był on wyższy niż 70% organizacji w branży.
Udział w rynku
powiększa się w czasie.
W 2023 wynosił on 0.05%.