Opis:Podklasa ta zajmuje się różnorodnymi procesami związanymi z przetwórstwem zbóż oraz...surowców roślinnych. Obejmuje głównie przemiał zbóż takich jak pszenica, żyto, owies, kukurydza oraz inne zboża. W zakres tych działań wchodzi produkcja mąki, kasz, mączki i śruty pszennej, a także przetwarzanie ryżu na różne formy, w tym łuskany, mielony, polerowany, lukrowany, parowany lub preparowany oraz produkcja mąki ryżowej. Dodatkowo, podklasa ta obejmuje przemiał surowców warzywnych takich jak suszone nasiona roślin strączkowych, korzenie czy bulwy oraz orzechy jadalne. Kolejnym aspektem jest wytwarzanie żywności śniadaniowej na bazie zbóż oraz produkcja wieloskładnikowej mąki i mieszanek do wypieku pieczywa, ciast, herbatników i naleśników. Warto zaznaczyć, że podklasa ta nie obejmuje produkcji mąki i mączki ziemniaczanej (sklasyfikowanej w 10.31.Z) oraz mielenia kukurydzy metodą mokrą (sklasyfikowanego w 10.62.Z).