Województwo
ŚWIĘTOKRZYSKIE
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Sposób reprezentacji
STOWARZYSZENIE REPREZENTUJE PREZES ZARZĄDU LUB WICEPREZES, DO ZACIĄGANIA ZOBOWIĄZAŃ MAJĄTKOWYCH PODEJMOWANYCH UCHWAŁĄ ZARZĄDU UPOWAŻNIONY JEST PREZES Z WICEPREZESEM ALBO PREZES I SKARBNIK, ALBO WICEPRZES I SKARBNIK.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
DZIAŁANIA NA RZECZ ZACHOWANIA I ROZWOJU TRADYCJI REGIONALNYCH, A W SZCZEGÓLNOŚCI A) ROZWIJANIE WSPÓLNEGO WIZERUNKU PODKREŚLAJĄCEGO LOKALNE DZIEDZICTWO KULINARNE I LOKALNE PRZEDSIĘBIORSTWA. B) SPEŁNIANIE ŻYCZEŃ KONSUMENTÓW POPRZEZ ŻYWNOŚĆ POSIADAJĄCĄ REGIONALNĄ TOŻSAMOŚC. C) ZWIĘKSZENIE WPÓŁPRACY POMIĘDZY LOKALNYMI PRODUCENTAMI ŻYWNOŚCI, HOTELAMI, RESTAURACJAMI, ROLNIKAMI, D) WYMIANA WIEDZY POMIĘDZY CZŁONKAMI STOWARZYSZENIA, E) PROMOWANIE ROZWOJU PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI WYKORZTYSTUJĄCYCH LOKALNE ZASOBY SUROWCOWE, F)REPREZENTOWANIE ZBIOROWYCH INTERESÓW CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA WOBEC WŁADZ, ORGANÓW SAMORZĄDOWYCH I INNYCH INSTYTUCJI ORAZ WSPÓŁPRACA Z TYMI ORGANIZACJAMI, G)REALIZOWANIE WSZELKICH INNYCH W GRANICACH DOZWOLONYCH PRAWEM WNIOSKÓW I POSTULATÓW CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA.