Rozpoczęcie działalności
1977-06-01
Organ reprezentujący
PREZYDIUM RADY ZRZESZENIA
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY DLA M. ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XIX WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
DO KOMPETENCJI RADY ZRZESZENIA NALEŻY REPREZENTOWANIE ZRZESZENIA NA ZEWNĄTRZ. DO SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ WOLI DOTYCZĄCYCH PRAW I OBOWIĄZKÓW MAJĄTKOWYCH ZRZESZENIA, PRZEKRACZAJĄCYCH ZWYKŁY ZARZĄD, WYMAGANE JEST WSPÓŁDZIAŁANIE DWÓCH OSÓB : PREZESA, SEKRETARZA GENERALNEGO, SKARBNIKA LUB INNEJ OSOBY UPOWAŻNIONEJ PRZEZ RADĘ ZRZESZENIA. W SPRAWACH NIE PRZEKRACZAJĄCYCH ZWYKŁEGO ZARZĄDU DO SKŁADANIA OŚWIADCZENIA WOLI DOTYCZĄCEGO PRAW I OBOWIĄZKÓW UPOWAŻNIONY JEST SEKRETARZ GENERALNY LUB SKARBNIK JEDNOOSOBOWO. PEŁNOMOCNICTWO PROCESOWE MOŻE BYĆ UDZIELONE PRZEZ PREZESA, WICEPREZESÓW LUB SEKRETARZA GENERALNEGO, DZIAŁAJĄCYCH SAMODZIELNIE.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
1. PRZESTRZEGANIE I ROZWIJANIE ETYKI ZAWODOWEJ HOTELARZY ORAZ UTRWALENIE TRADYCJI I POLSKIEJ GOŚCINNOŚCI. 2. OCHRONA INTERESÓW ZAWODOWYCH, GOSPODARCZYCH I PODATKOWYCH ORAZ WARUNKÓW PRACY HOTELARZY I GASTRONOMIKÓW, TAKŻE WYNIKAJĄCYCH Z PRAWA I UMÓW ZBIOROWYCH. 3. UPOWSZECHNIANIE WIEDZY O PRAWNYCH WARUNKACH FUNKCJONOWANIA HOTELARSTWA I GASTRONOMII W KRAJU I ZA GRANICĄ. 4. UPOWSZECHNIANIE WIEDZY ZAWODOWEJ ORAZ WSPÓŁPRACA ZE SZKOŁAMI, PROWADZENIE I WSPIERANIE PRAC NAUKOWO - BADAWCZYCH W ZAKRESIE TURYSTYKI, HOTELARSTWA I GASTRONOMII, WSPIERANIE MODERNIZACJI OBIEKTÓW HOTELARSKICH W ZAKRESIE ICH DOSTOSOWANIA DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH. 5. REPREZENTOWANIE POLSKIEGO HOTELARSTWA W KRAJU I ZA GRANICĄ. 6. PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE OCHRONY ŚRODOWISKA I DZIEDZICTWA KULTURY.