Adres
UL. MIKOŁAJA KOPERNIKA, 14
Rozpoczęcie działalności
2024-02-13
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY KATOWICE-WSCHÓD W KATOWICACH, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
OŚWIADCZENIA WOLI W IMIENIU FUNDACJI SKŁADA KAŻDY Z CZŁONKÓW ZARZĄDU DZIAŁAJĄCY SAMODZIENIE. DO SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ WOLI NIESKUTKUJĄCYCH ZACIĄGANIEM ZOBOWIĄZAŃ FINANSOWYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA UPOWAŻNIONY JEST KAŻDY Z CZŁONKÓW ZARZĄDU DZIAŁAJĄCY SAMODZIELNIE. DO ZACIĄGANIA ZOBOWIĄZAŃ MAJĄTKOWYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA ORAZ WAŻNOŚCI UCHWAŁ UPOWAŻNIENI SĄ DWAJ CZŁONKOWIE ZARZĄDU STOWARZYSZENIA DZIAŁAJĄCY ŁĄCZNIE.
Cel działania
1) PROMOWANIE POLSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH W SZCZEGÓLNOŚCI POLSKICH WIN I CYDRÓW 2) PROMOWANIE LOKALNEJ AKTYWNOŚCI GOSPODARCZEJ 3) WSPIERANIE AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ NA TERENACH WIEJSKICH 4) PROMOWANIE I ORGANIZOWANIE WYDARZEŃ ZWIĄZANYCH Z POLSKĄ GASTRONOMIĄ, TURYSTYKĄ ORAZ POLSKIM WINEM 5) UPOWSZECHNIANIE POLSKIEJ KULTURY KULINARNEJ I WINIARSKIEJ 6) POPULARYZACJA POLSKICH GOSPODARSTW WINIARSKICH I ENOTURYSTYCZNYCH ORAZ PRODUCENTÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH W KRAJU I POZA JEGO GRANICAMI 7) PROMOWANIE WARTOŚCI EUROPEJSKICH 8) PROMOWANIE IDEI MIĘDZYKULTUROWOŚCI, MOBILNOŚCI ORAZ INTEGRACJI EUROPEJSKIEJ I MIĘDZYNARODOWEJ 9) PROWADZENIE KURSÓW, KONKURSÓW I SZKOLEŃ KULINARNYCH I WINIARSKICH 10)POPULARYZACJA TRADYCJI WINIARSKICH POLSKICH, EUROPEJSKICH I ŚWIATOWYCH 11)POPULARYZACJA KULTURY WINA 12)PRZECIWDZIAŁANIE ALKOHOLIZMOWI PRZEZ BUDOWANIE WZORCA KULTURY SPOŻYWANIA WINA, MAJĄCA NA CELU OBNIŻENIE SPOŻYWANIA NAPOJÓW WYSOKOALKOHOLOWYCH 13)POPULARYZACJA UPRAWY WINOROŚLI W POLSCE I PRODUKCJI KRAJOWYCH WIN GRONOWYCH 14)NAWIĄZANIE KONTAKTÓW MIĘDZYNARODOWYCH I WSPÓŁPRACY Z ZAGRANICZNYMI PRODUCENTAMI WINA I PRZEDSTAWICIELAMI Z BRANŻY WINIARSKIEJ I TURYSTYCZNEJ 15)POPULARYZACJA PRZYJAZNYCH DLA ŚRODOWISKA METOD UPRAWY WINOROŚLI I PRODUKCJI WINA 16)POPRAWA JAKOŚCI ŻYCIA NA TERENACH WIEJSKICH, OCHRONA KRAJOBRAZU I ŚRODOWISKA NATURALNEGO, WSPOMAGANIE PROCESÓW INTEGRACYJNYCH Z UNIĄ EUROPEJSKĄ 17)PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI OŚWIATOWEJ, EDUKACYJNEJ I WYDAWNICZEJ W DZIEDZINIE WINIARSTWA, BRANŻY TURYSTYCZNEJ, GASTRONOMICZNEJ I ROLNICZEJ 18)PROWADZENIE MONITORINGU STANU I TRENDÓW W OBSZARZE ENOTURYSTYKI I TURYSTYKI KULINARNEJ 19)INICJOWANIE DZIAŁAŃ W CELU POPRAWY INFRASTRUKTURY OKOŁOTURYSTYCZNEJ 20)INTEGRACJA SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ, JEDNOSTEK SAMORZĄDU LOKALNEGO, BRANŻY TURYSTYCZNEJ ORAZ STOWARZYSZŃ DZIAŁAJĄCYCH W SFERZE WINA I TURYSTYKI 21)PODEJMOWANIE, PROWADZENIE, INICJOWANIE, WSPIERANIE I KOORDYNOWANIE RÓŻNORODNYCH DZIAŁAŃ NA RZECZ ROZWOJU POLSKIEJ TURYSTYKI WINIARSKIEJ I KULINARNEJ, POLSKIEGO WINIARSTWA ORAZ OCHRONY DZIEDZICTWA KULTUROWEGO I ŚRODOWISKA NATURALNEGO 22)INICJOWANIE I PROWADZENIE ORAZ PROMOWANIE RÓŻNORODNYCH FORM DZIAŁALNOŚCI MOGĄCYCH PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZWIĘKSZENIA ROZPOZNAWALNOŚCI POLSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH ORAZ ZNAJOMOŚCI POLSKIEJ OFERTY TURYSTYCZNEJ POZA GRANICAMI POLSKI