FUNDACJA WSPIERANIA DZIEDZICTWA KULINARNEGO MONUMENTA CULINARIA KRS
0000888367
NIP
9472004205
REGON
388429142

Brak dostępnych raportów KRS

Podsumowanie

icon cil:factory_____a05df5
aktywa
b.d.
icon uil:money-withdrawal_____a05df5
przychód
b.d.
icon fluent:money-hand-24-regular_____a05df5
zysk
b.d.
icon healthicons:money-bag-outline_____a05df5
wartość firmy
b.d.
Info
Województwo
ŁÓDZKIE
Miejscowość
ŁÓDŹ
Adres
UL. ŻUBARDZKA, 13
Kod pocztowy
91-032
Rejestracja
2021-03-17
Rozpoczęcie działalności
2021-03-17
Organ reprezentujący
ZARZĄD FUNDACJI
Email
fundacja@monumenta-culinaria.pl
Forma prawna
FUNDACJA
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY DLA ŁODZI ŚRÓDMIEŚCIA W ŁODZI, XX WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
1. OŚWIADCZENIE WOLI W IMIENIU FUNDACJI SKŁADA JEDEN CZŁONEK ZARZĄDU 2. JEŻELI ZOSTAŁ POWOŁANY PREZES ZARZĄDU FUNDACJI, WÓWCZAS JEST ON UPRAWNIONY DO SKŁADANIA OŚWIADCZENIA WOLI W IMIENIU FUNDACJI I SAMODZIELNEJ REPREZENTACJI FUNDACJI
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
CELAMI GŁÓWNYMI FUNDACJI JEST: OCHRONA I PROMOCJA ZDROWIA, W TYM: PROMOCJA PROFILAKTYKI CHORÓB CYWILIZACYJNYCH, PROMOCJA ZDROWEGO STYL ŻYCIA, RACJONALNEGO ODŻYWIANIA POPRZEZ PODEJMOWANIE DZIAŁAŃ W KRAJU I ZAGRANICĄ W NASTĘPUJĄCYCH OBSZARACH : UPOWSZECHNIANIE I OCHRONA PRAW KONSUMENTÓW, W TYM PRAWA DO INFORMACJI O JAKOŚCI, BEZPIECZEŃSTWIE I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH ORAZ ZDROWOTNYCH SPOŻYWANEJ ŻYWNOŚCI; UPOWSZECHNIANIE ŻYWNOŚCI BEZGLUTENOWEJ I ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ, PROMOCJA ZDROWIEJ ŻYWNOŚCI (Z UWZGLĘDNIENIEM ODPOWIEDNIEJ ŻYWNOŚCI DLA GRUP WIEKOWYCH DLA DZIECI, OSÓB STARSZYCH, SPORTOWCÓW ITP.); PROPAGOWANIE ŚWIADOMOŚCI KONSUMENCKIEJ ZWIĄZANEJ Z GMO; PROMOCJA POLSKI, JEJ TRADYCJI I KULTURY W KRAJU I NA ŚWIECIE Z WYKORZYSTANIEM TZW. DYPLOMACJI KULINARNEJ, BUDZENIE ŚWIADOMOŚCI W SPOŁECZEŃSTWIE W ZAKRESIE RÓŻNORODNYCH UWARUNKOWAŃ PSYCHOSPOŁECZNYCH, KTÓRE MAJĄ WPŁYW NA JAKOŚĆ ŻYCIA I ZDROWIE CZŁOWIEKA; OGRANICZANIE NIERÓWNOŚCI W ZDROWIU WYNIKAJĄCYCH Z UWARUNKOWAŃ SPOŁECZNO-EKONOMICZNYCH; WSPIERANIE I UPOWSZECHNIANIE ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH ORAZ EKOLOGII, OCHRONY ZWIERZĄT ORAZ OCHRONY DZIEDZICTWA PRZYRODNICZEGO W TYM: PROMOCJA I WSPIERANIE EKOLOGICZNEJ HODOWLI ZWIERZĄT, TECHNOLOGII PRODUKCJI I PRZETWARZANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH; OCHRONA ZWIERZĄT HODOWLANYCH W ZAKRESIE PROMOWANIA HUMANITARNYCH I EKOLOGICZNYCH ZASAD HODOWLI ZWIERZĄT; PROMOCJA CERTYFIKACJI PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH; OCHRONA INTERESÓW POLSKICH EKSPORTERÓW ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ, PROMOCJA I WSPIERANIE HODOWLI ZWIERZĄT RAS PIERWOTNYCH I DAWNYCH, PROMOCJA I WSPIERANIE HODOWLI ODMIAN ZBÓŻ I ROŚLIN PIERWOTNYCH I DAWNYCH, PROMOCJA ROLNICTWA Z WYKORZYSTANIEM NATURALNYCH NAWOZÓW I PESTYCYDÓW BEZPIECZNYCH DLA CZŁOWIEKA; PROMOCJA INNOWACYJNOŚCI W ZAKRESIE ZASTOSOWANIA NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII I SPOSOBÓW UPRAW ORAZ HODOWLI ZWIERZĄT KORZYSTNYCH DLA ROLNICTWA I PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ, WSPIERANIE I UPOWSZECHNIANIE EKOTURYSTYKI, ENOTURYSTYKI, AGROTURYSTYKI; UPOWSZECHNIANIE IDEI ODNOWY I ROZWOJU WSI Z ZACHOWANIEM JEJ NIEPOWTARZALNEJ TOŻSAMOŚCI I WARTOŚĆ ŻYCIA WIEJSKIEGO PRZY POSZANOWANIU DZIEDZICTWA KULTUROWEGO I MATERIALNEGO WSI, PROMOWANIE W KRAJU I ZA GRANICĄ POLSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH
Opis
Fundacja Wspierania Dziedzictwa Kulinarnego Monumenta Culinaria ma na celuprzywracanie i promowanie polskiej tradycyjnej kuchni, podkreślając jej regionalne różnorodności i bogactwo. W swojej działalności fundacja angażuje producentów żywności historycznej, organizując liczne wykłady, szkolenia oraz jarmarki z tradycyjną żywnością, co pozwala na rozpowszechnianie wiedzy na temat polskiej kultury kulinarnej zarówno w kraju, jak i za granicą. Fundacja współpracuje z wybitnymi kucharzami i ekspertami w dziedzinie kuchni historycznej, a także z organizacjami wspierającymi lokalne społeczności. Działa na rzecz edukacji żywieniowej, propagując zdrowe podejście do odżywiania, które dostosowane jest do potrzeb różnych grup społecznych. W swoim dorobku fundacja przywraca również zapomniane przepisy oraz kulinarne książki, łącząc tradycje z nowoczesnością i dowodząc, że polska kuchnia jestż wykwintna i dostosowana do współczesnych oczekiwań. Warto także wspomnieć, że fundacja wspiera koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia historyczne, pełniąc ważną rolę w ożywieniu i utrwalaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego.
W skrócie
  • Promowanie polskiej tradycyjnej kuchni.
  • Organizacja wykładów i szkoleń kulinarnych.
  • Współpraca z producentami żywności historycznej.
  • Wsparcie dla lokalnych społeczności i kół gospodyń wiejskich.
  • Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego odżywiania.

Powiązania


Historia powiązań


Udziałowcy

icon akar-icons:arrow-forward-thick-fill
Struktura udziałów jest niedostępna dla tej spółki

Podobne organizacje do FUNDACJA WSPIERANIA DZIEDZICTWA KULINARNEGO MONUMENTA CULINARI

Organizacja Numer KRS
1
0000001196
2
0000001270
3
0000002315
4
0000002568
5
0000003346
6
0000003362
7
0000003403
8
0000003847
9
0000004011
10
0000004836
11
0000005163
12
0000005283
13
0000005316
14
0000005558
15
0000006158
16
0000006159
17
0000006504
18
0000006527
19
0000006751
20
0000007577
21
0000007791
22
0000008651
23
0000008735
24
0000008958
25
0000009404
26
0000009643
27
0000010580
28
0000011197
29
0000011370
30
0000011391