Adres
UL. STARODWORSKA, 1
Rozpoczęcie działalności
2021-02-23
Organ reprezentujący
ZARZĄD FUNDACJI
Email
biuro@fundacjalubieto.org
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY GDAŃSK-PÓŁNOC W GDAŃSKU, VII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
OŚWIADCZENIE WOLI W IMIENIU FUNDACJI SKŁADA PREZES ZARZĄDU SAMODZIELNIE LUB DWÓCH CZŁONKÓW ZARZĄDU DZIAŁAJĄCYCH ŁĄCZNIE.
Organ nadzoru
RADA FUNDACJI
Cel działania
1. ZMNIEJSZANIE OBSZARÓW NIEDOŻYWIENIA I GŁODU ORAZ PRZECIWDZIAŁANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI. 2. DZIAŁALNOŚĆ EDUKACYJNA W ZAKRESIE ROZPOWSZECHNIANIA WIEDZY W DZIEDZINIE ZDROWEGO ŻYWIENIA I ROZWAŻNEJ KONSUMPCJI, ZALEŻNOŚCIACH POMIĘDZY DIETĄ A STANEM ZDROWIA, EDUKACJĘ W ZAKRESIE ZDROWOTNYCH I SPOŁECZNYCH SKUTKÓW GŁODU I NIEDOŻYWIENIA ORAZ PRZECIW MARNOWANIU ŻYWNOŚCI SKIEROWANA W SZCZEGÓLNOŚCI DO DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM I SZKOLNYM, MŁODZIEŻY, KOBIET (SZCZEGÓLNIE W CIĄŻY), SENIORÓW, A TAKŻE DO INSTYTUCJI. 3. PROMOCJA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I PROFILAKTYKI ZDROWOTNEJ POPRZEZ WSKAZANIE ZDROWEG ODŻYWIANIA JAKO PODSTAWOWEJ ZASADY UTRZYMANIA DOBREGO STANU ZDROWIA I ZAPOBIEGAM CHOROBOM DIETOZALEŻNYM. 4. DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA POLEGAJĄCA NA GROMADZENIU WIEDZY NA TEMAT ZDROWEGO ODŻYWIANIA I WSPIERANIU WYMIANY NAUKOWEJ W TYM ZAKRESIE. 5. DZIAŁANIE NA RZECZ POPRAWY JAKOŚCI ŻYWIENIA W PLACÓWKACH PUBLICZNYCH, ZE SZCZEGÓLNYM NACISKIEM NA PRZEDSZKOLA, SZKOŁY, SZPITALE, PLACÓWKI LECZNICZE. 6. TWORZENIE SIECI KONTAKTÓW BEZPOŚREDNICH POMIĘDZY PRODUCENTAMI ŻYWNOŚCI I KONSUMENTAMI. 7. PROFILAKTYKA CHORÓB, ZWŁASZCZA ZWIĄZANYCH Z ROZWOJEM CYWILIZACJI. 8. ZAPOBIEGANIE ZJAWISKU NIEDOŻYWIENIA POPRZEZ WSPIERANIE ŻYWNOŚCIĄ LOKALNYCH ORGANIZACJI I INSTYTUCJI. 9. ORGANIZOWANIE AKCJI SPOŁECZNYCH I HUMANITARNYCH W POSTACI ZBIÓREK ŻYWNOŚCI. 10. WYZWALANIE POSTAW SOLIDARNOŚCI MIĘDZYLUDZKIEJ I POSZANOWANIA ŻYWNOŚCI. 11. DZIAŁALNOŚĆ PROEKOLOGICZNA ZWIĄZANA Z ROZWIĄZYWANIEM PROBLEMÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, W TYM PODEJMOWANIE TEMATYKI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI, ILOŚCI I RACJI W STANDARDACH SYSTEMU ŻYWIENIA ORAZ WSPIERANIE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO ORAZ WYSOKIEJ JAKOŚCIOWO PRODUKCJI ŻYWNOŚCI ORAZ OCHRONA ŚRODOWISKA NATURALNEGO. 12. PROMOCJA ORAZ UPOWSZECHNIANIE KULTURY I SZTUKI, W TYM PROMOWANIE KULTUR LOKALNYCH I RÓŻNORODNOŚCI KULTUROWEJ, ZWŁASZCZA KULINARNEJ I GASTRONOMICZNEJ, POSZCZEGÓLNYCH REGIONÓW POLSKI, TAKŻE ZA GRANICĄ. 13. PROPAGOWANIE I ROZWIJANIE TURYSTYKI EKOLOGICZNEJ (EKOTURYSTYKI) I TURYSTYKI KULINARNEJ. 14. WSPIERANIE ROZWOJU SPOŁECZNOŚCI WIEJSKIEJ. 15. PODNOSZENIE ŚWIADOMOŚCI SPOŁECZNEJ I PROMOWANIE IDEI SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO. 16. PROMOCJA DZIEDZICTWA NATURALNEGO I KULTURALNEGO MIASTA I REGIONU. 17. UPOWSZECHNIANIE ORAZ PROMOCJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI. 18. DZIAŁANIA NA RZECZ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH. AKTYWIZACJA ZAWODOWA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH, W SZCZEGÓLNOŚCI W OBSZARZE GASTRONOMICZNYM I USŁUGACH. 19. SZKOLENIA I NAUKA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Z ZAKRESU DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ I KULINARNEJ. 20. POMOC OSOBOM NIEPEŁNOSPRAWNYM ZAGROŻONYCH WYKLUCZENIEM SPOŁECZNYM. 21.DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ RÓWNYCH PRAW KOBIET I MĘŻCZYZN.