Adres
UL. ŻOŁNIERZY I ARMII WOJSKA POLSKIEGO, 10
Rozpoczęcie działalności
2021-02-04
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY GDAŃSK-PÓŁNOC W GDAŃSKU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
OŚWIADCZENIA WOLI W IMIENIU ZARZĄDU FUNDACJI WE WSZYSTKICH SPRAWACH W TYM MAJĄTKOWYCH SKŁADAĆ MOŻE KAŻDY CZŁONEK ZARZĄDU SAMODZIELNIE.
Organ nadzoru
RADA FUNDACJI
Cel działania
CELEM FUNDACJI JEST STWORZENIE ZAPLECZA INTELEKTUALNEGO I ORGANIZACYJNEGO DLA DZIAŁALNOŚCI SPOŁECZNEJ I PUBLICZNEJ SŁUŻĄCEJ ZACHOWANIU DOROBKU KULINARNEGO REGIONALNEGO, POLSKIEGO I EUROPEJSKIEGO, POLSKICH WARTOŚCI, ROZWOJU SEKTORA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI, PRZEZ: 1. KSZTAŁTOWANIE POSTAWY SZACUNKU DO NATURY, ŻYCIA I ZDROWIA LUDZKIEGO ORAZ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA ŚRODOWISKO W KTÓRYM ŻYJEMY W CELU ZACHOWANIA GO DLA PRZYSZŁYCH POKOLEŃ. 2. OCHRONA DZIEDZICTWA KULINARNEGO. 3. PODTRZYMYWANIE I UPOWSZECHNIANIE TRADYCJI NARODOWEJ I REGIONALNEJ , PIELĘGNOWANIE POLSKOŚCI, ORAZ ŚWIADOMOŚCI NARODOWEJ I OBYWATELSKIEJ. 4. KULTYWOWANIE TRADYCJI ORAZ DZIEDZICTWA GDYNI, KASZUB I POMORZA 5. WSPIERANIE TRADYCJI REGIONALNYCH W ZAKRESIE TRADYCYJNEJ ŻYWNOŚCI, ORGANIZOWANIE TARGÓW, KONKURSÓW CZY INNYCH FORM PREZENTACJI DOROBKU KULINARNEGO. 6. PROMOCJA AKTYWNYCH FORM WYPOCZYNKU, AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ I TURYSTYKI, DZIAŁANIA NA RZECZ ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA I OCHRONY ZDROWIA. 7. DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ SZEROKO ROZUMIANEJ EKOLOGII, OCHRONY ŚRODOWISKA, ZDROWIA I RODZINY W CELU REALIZACJI ZASADY ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU. 8. WSPIERANIE ROZWOJU PROFILAKTYKI I KSZTAŁTOWANIE POSTAW PROZDROWOTNYCH SZCZEGÓLNIE W ZAKRESIE ZDROWEJ ŻYWNOŚCI. 9. POPULARYZOWANIE IDEI ZWIĄZANYCH Z PROMOCJĄ EKOLOGII, OCHRONY ŚRODOWISKA ORAZ PROWADZENIE EDUKACJI ZWIĄZANEJ Z EKOLOGIĄ, OCHRONĄ ŚRODOWISKA ORAZ ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU. 10. UPOWSZECHNIANIE W SPOŁECZEŃSTWIE WIEDZY O EKOLOGII, OCHRONIE ŚRODOWISKA I ZDROWIA ORAZ O ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJU. 11. WSPIERANIE I POPULARYZACJĘ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO I AGROTURYZMU. 12. POPULARYZOWANIE ROZWIĄZAŃ UNII EUROPEJSKIEJ DOTYCZĄCYCH EKOLOGII, OCHRONY ŚRODOWISKA I ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU. 13. WSPIERANIE, INICJOWANIE I ORGANIZOWANIE DZIAŁAŃ KULTURALNYCH I ARTYSTYCZNYCH ORAZ EKOLOGICZNYCH. 14. DZIAŁANIA NA RZECZ ZAPOBIEGANIA WYKLUCZENIU SPOŁECZNEMU, INTEGRACJI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH, WYRÓWNYWANIA SZANS. 15. UPOWSZECHNIANIE IDEI ORAZ ORGANIZOWANIE WOLONTARIATU 16. PROWADZENIE MUZEUM I IZB PAMIĘCI POŚWIĘCONYCH M IN. DZIEDZICTWU KULINARNEMU. 17. WSPIERANIE DZIAŁALNOŚCI CHARYTATYWNEJ 18. PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI WYDAWNICZEJ, W TYM M IN. WYDAWANIE REPRINTÓW KSIĄŻEK KUCHARSKICH. 19. PROWADZENIE WARSZTATÓW DLA DZIECI, MŁODZIEŻY I DOROSŁYCH M IN. Z ZAKRESU DZIEDZICTWA KULINARNEGO. 20. WSPIERANIE WSPÓŁPRACY POLSKO- BRYTYJSKIEJ PRZEZ ORGANIZACJE POZARZĄDOWE I PODMIOTY GOSPODARCZE.