Województwo
WIELKOPOLSKIE
Rozpoczęcie działalności
2019-04-29
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY POZNAŃ - NOWE MIASTO I WILDA W POZNANIU, IX WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
REPREZENTOWANIE STOWARZYSZENIA NA ZEWNĄTRZ ORAZ ZACIĄGANIE ZOBOWIĄZAŃ W IMIENIU STOWARZYSZENIA - PREZES ZARZĄDU, A W PRZYPADKU JEGO NIEOBECNOŚCI CZŁONEK ZARZĄDU W KOLEJNOŚCI: ZASTĘPCA, SKARBNIK, SEKRETARZ LUB CZŁONEK.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
CELAMI STOWARZYSZENIA SĄ: 1) ZRZESZANIE PSZCZELARZY - PASIECZNIKÓW ORAZ INNYCH OSÓB ZAINTERESOWANYCH OCHRONĄ ŚRODOWISKA, OCHRONĄ PSZCZÓŁ ORAZ WSZELKICH INNYCH OWADÓW ZAPYLAJĄCYCH (W TYM RÓWNIEŻ DZIKO ŻYJĄCYCH), REPREZENTOWANIE ICH INTERESÓW W ZAKRESIE PROWADZENIA, ROZWIJANIA I UNOWOCZEŚNIANIA GOSPODARKI PASIECZNEJ, PODEJMOWANIE DZIAŁAŃ ZWIĄZANYCH Z OCHRONĄ PSZCZOŁY MIODNEJ, UTRWALANIE DOKONAŃ I UPOWSZECHNIANIE ZDOBYTEJ WIEDZY ORAZ POPULARYZACJA PSZCZELARSTWA JAKO JEDNEGO ZE SKŁADNIKÓW I WALORÓW PRZYRODNICZYCH REGIONU; 2) DZIAŁALNOŚĆ EDUKACYJNA - PROWADZENIE AKCJI OŚWIATOWYCH I EDUKACYJNYCH W ZAKRESIE OCHRONY ZWIERZĄT (W TYM GŁÓWNIE OWADÓW ZAPYLAJĄCYCH), PRZYRODY I ŚRODOWISKA; 3) DZIAŁALNOŚĆ KULTURALNA I CHARYTATYWNA - NA RZECZ ROZWOJU, AKTYWIZACJI I INTEGRACJI SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ ORAZ PODNOSZENIE JAKOŚCI ICH ŻYCIA I ŚWIADOMOŚCI SPOŁECZNEJ DOTYCZĄCEJ GŁÓWNIE OCHRONY ŚRODOWISKA I OCHRONY OWADÓW ZAPYLAJĄCYCH; 4) DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWA - PROWADZENIE WYKŁADÓW, WARSZTATÓW I SYMPOZJÓW Z ZAKRESU GOSPODARKI PASIECZNEJ, OCHRONY OWADÓW ZAPYLAJĄCYCH, OCHRONY ŚRODOWISKA ORAZ ZAPEWNIENIA ODPOWIEDNICH BAZ POŻYTKOWYCH DLA PSZCZÓŁ. 5) DZIAŁALNOŚĆ HISTORYCZNA - ZWIĄZANA Z KULTURĄ I HISTORIĄ PSZCZELARSTWA I BARTNICTWA POPRZEZ WSPÓŁPRACĘ Z MUZEAMI, ORGANIZACJAMI SPOŁECZNYMI I INNYMI ORAZ TWORZENIEM PUBLIKACJI I WYDAWNICTW W TYM ZAKRESIE. 6) DZIAŁALNOŚĆ DOTYCZĄCA OCHRONY ZDROWIA - WSPÓŁPRACA Z INSTYTUTAMI BADAWCZYMI I INNYMI ORGANIZACJAMI W TYM NAJWAŻNIEJSZA FUNKCJA INFORMACYJNA NA TEMAT WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNYCH PRODUKTÓW PSZCZELICH (MIODU, KITU PSZCZELEGO, JADU CZY MLECZKA PSZCZELEGO ITP.).