Rozpoczęcie działalności
2015-02-18
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY W GLIWICACH, X WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
1. DLA WAŻNOŚCI OŚWIADCZEŃ WOLI SKŁADANYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA W SPRAWACH FINANSOWYCH WYMAGANE SĄ PODPISY DWÓCH CZŁONKÓW ZARZĄDU, TZN. PREZESA LUB SEKRETARZA I DRUGIEGO CZŁONKA ZARZĄDU. 2. DLA WAŻNOŚCI OŚWIADCZEŃ WOLI SKŁADANYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA W SPRAWACH INNYCH NIŻ FINANSOWYCH WYMAGANY JEST PODPIS PREZESA LUB SEKRETARZA.
Postępowanie likwidacyjne
Tak
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
CELEM STOWARZYSZENIA JEST SŁUŻBA SPOŁECZNA DLA SZEROKO POJĘTEJ GASTRONOMII I INFORMACJI KULINARNEJ W POLSCE, ROZBUDZANIE AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ ZRZESZONYCH CZŁONKÓW ORAZ KSZTAŁTOWANIE I UPOWSZECHNIANIE NOWOCZESNEJ MYŚLI KULINARNEJ, A W SZCZEGÓLNOŚCI: 1. WSPIERANIE ROZWOJU ZAWODOWEGO CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA, 2. UZUPEŁNIANIE WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH CZŁONKÓW, 3. POPIERANIE SZTUKI KULINARNEJ I GASTRONOMICZNEJ, 4. ROZWIJANIE PASJI KULINARNYCH U MŁODZIEŻY SZKOLNEJ, 5. KULTYWOWANIE NARODOWYCH I REGIONALNYCH TRADYCJI KULINARNYCH, W TYM PRZEJAWIANIE I PIELĘGNOWANIE INICJATYW PROWADZĄCYCH DO UPOWSZECHNIANIA KUCHNI POLSKIEJ, STAROPOLSKIEJ I REGIONALNEJ, 6. KSZTAŁTOWANIE I ROZWIJANIE WZORCÓW RACJONALNEGO ŻYWIENIA WŚRÓD NAJSZERSZYCH KRĘGÓW SPOŁECZEŃSTWA POLSKIEGO W TYM KSZTAŁTOWANIE NOWOCZESNEJ MYŚLI KULINARNEJ, 7. POZNAWANIE TRADYCJI KULINARNYCH INNYCH NARODÓW, 8. ORGANIZOWANIE ZAWODÓW, KONKURSÓW, POKAZÓW, MAJĄCYCH NA CELU WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ Z ZAKRESU GASTRONOMII, 9. UDZIAŁ W PROJEKTACH KTÓRE SŁUŻĄ PODNOSZENIU SZEROKO POJĘTYCH KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH ORAZ KSZTAŁTOWANIE ICH ETYKI SPOŁECZNEJ I ZAWODOWEJ, 10. ORGANIZOWANIE PRAKTYK I STAŻY KRAJOWYCH I ZAGRANICZNYCH DLA UCZĄCYCH SIĘ W ZAKRESIE GASTRONOMII, 11. WSPÓŁPRACA Z WŁADZAMI, INSTYTUCJAMI ORAZ STOWARZYSZENIAMI I ORGANIZACJAMI ZAINTERESOWANYMI DZIAŁALNOŚCIĄ STOWARZYSZENIA, 12. ROZBUDZANIE I POPIERANIE INICJATYW ZAWODOWYCH CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA, 13. INTEGRACJA ŚRODOWISKA ZAWODOWEGO, 14. PODNOSZENIE SPOŁECZNEGO PRESTIŻU ZAWODU KUCHARZA, KELNERA, PIEKARZA, CUKIERNIKA ORAZ OCHRONA JEGO DOBREGO IMIENIA.