Rozpoczęcie działalności
2012-01-12
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY W OPOLU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
1. DLA WAŻNOŚCI OŚWIADCZEŃ WOLI SKŁADANYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA W SPRAWACH MAJĄTKOWYCH WYMAGANE SĄ PODPISY DWÓCH CZŁONKÓW ZARZĄDU TZN. PREZESA LUB SEKRETARZA I DRUGIEGO CZŁONKA ZARZĄDU. 2. DLA WAŻNOŚCI OŚWIADCZEŃ WOLI SKŁADANYCH W IMIENIU STOWARZYSZENIA W SPRAWACH NIEMAJĄTKOWYCH WYMAGANY JEST PODPIS PREZESA LUB SEKRETARZA.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
CELEM STOWARZYSZENIA JEST SŁUŻBA SPOŁECZNA DLA SZEROKO POJĘTEJ GASTRONOMII I INFORMACJI KULINARNEJ W POLSCE, ROZBUDZANIE AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ ZRZESZONYCH CZŁONKÓW ORAZ KSZTAŁTOWANIE I UPOWSZECHNIANIE NOWOCZESNEJ MYŚLI KULINARNEJ, A W SZCZEGÓLNOŚCI: 1. REPREZENTOWANIE INTERESÓW ZAWODOWYCH ZRZESZONYCH CZŁONKÓW. 2. UZUPEŁNIANIE WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH CZŁONKÓW. 3. POPIERANIE SZTUKI KULINARNEJ I GASTRONOMICZNEJ. 4. KULTYWOWANIE NARODOWYCH I REGIONALNYCH TRADYCJI KULINARNYCH, W TYM PRZEJAWIANIE I PIELĘGNOWANIE INICJATYW PROWADZĄCYCH DO UPOWSZECHNIANIA KUCHNI POLSKIEJ, STAROPOLSKIEJ I REGIONALNEJ. 5. KSZTAŁTOWANIE I ROZWIJANIE WZORCÓW RACJONALNEGO ŻYWIENIA WŚRÓD NAJSZERSZYCH KRĘGÓW SPOŁECZEŃSTWA POLSKIEGO, W TYM KSZTAŁTOWANIE NOWOCZESNEJ MYŚLI KULINARNEJ. 6. POZNAWANIE TRADYCJI KULINARNYCH INNYCH NARODÓW. 7. ORGANIZOWANIE ZAWODÓW, KONKURSÓW, POKAZÓW, MAJĄCYCH NA CELU WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ Z ZAKRESU GASTRONOMII. 8. STWORZENIE WARUNKÓW KSZTAŁCENIA KADR KUCHARZY Z ZAKRESU TECHNIKI KULINARNYCH, W TYM PODNOSZENIE ICH SZEROKO POJĘTYCH KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH ORAZ KSZTAŁTOWANIE ICH ETYKI SPOŁECZNEJ I ZAWODOWEJ. 9. ORGANIZOWANIE PRAKTYK I STAŻY KRAJOWYCH I ZAGRANICZNYCH DLA UCZĄCYCH SIĘ W ZAKRESIE GASTRONOMII. 10. WSPÓŁPRACA Z WŁADZAMI, INSTYTUCJAMI ORAZ STOWARZYSZENIAMI I ORGANIZACJAMI ZAINTERESOWANYMI DZIAŁALNOŚCIĄ STOWARZYSZENIA. 11. ZABEZPIECZENIE SOCJALNE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA I ICH RODZIN W TYM POMOC MATERIALNA W RAMACH MOŻLIWOŚCI STOWARZYSZENIA, ORGANIZACJA WYJAZDÓW URLOPOWYCH. 12. ROZBUDZANIE I POPIERANIE INICJATYW ZAWODOWYCH CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA. 13. INTEGRACJA ŚRODOWISKA ZAWODOWEGO. 14. PODNOSZENIE SPOŁECZNEGO PRESTIŻU ZAWODU ORAZ OCHRONA JEGO DOBREGO IMIENIA. 15. CZŁONKOSTWO W ŚWIATOWYM STOWARZYSZENIU TOWARZYSTW KUCHARZY - WACS.