Województwo
WIELKOPOLSKIE
Rozpoczęcie działalności
2010-03-29
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Email
wielkopolska@slowfoodwlkp.pl
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY POZNAŃ - NOWE MIASTO I WILDA W POZNANIU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
DO REPREZENTOWANIA STOWARZYSZENIA UPOWAŻNIONY JEST PREZES SAMODZIELNIE. PREZES MOŻE UPOWAŻNIĆ DO REPREZENTOWANIA STOWARZYSZENIA POZOSTAŁYCH CZŁONKÓW ZARZĄDU ORAZ INNYCH CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA. DLA WAŻNOŚCI OŚWIADCZENIA WOLI, JAK RÓWNIEŻ DO ZACIĄGANIA ZOBOWIĄZAŃ FINANSOWYCH WYMAGANE JEST ŁĄCZNE DZIAŁANIE 2 CZŁONKÓW ZARZĄDU.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
CELEM DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA JEST: 1)WSPIERANIE WSZECHSTRONNEGO I ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU: SPOŁECZNEGO, KULTURALNEGO I GOSPODARCZEGO WIELKOPOLSKI 2)WSPIERANIE DEMOKRACJI I BUDOWANIE SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO W ŚRODOWISKU LOKALNYM, 3)PROMOCJA KULTURY I DBANIE O DOBRO SPOŁECZNE, 4)PROMOCJA STYLU ŻYCIA HARMONIJNIE WSPÓŁDZIAŁAJĄCEGO Z PRAWAMI NATURY, 5)PROPAGOWANIE RÓŻNORODNOŚCI SMAKU, W SENSIE SENSUALNYM, ORAZ DOZNAŃ ESTETYCZNYCH, ZWIĄZANYCH Z PRZYJEMNOŚCIĄ ODCZUWANIA BOGACTWA SMAKU TRADYCYJNYCH PRODUKTÓW WYSOKIEJ JAKOŚCI I WYTWARZANYCH Z NICH POTRAW, 6)PRZECIWSTAWIANIE SIĘ "FASTFOODYZACJI" ŻYCIA, OZNACZAJĄCEGO ZREDUKOWANIE JEDZENIA TYLKO DO KONSUMPCJI ORAZ ŻYCIA W CIĄGŁYM POŚPIECHU I STRESIE, 7)POSZUKIWANIE I PROMOWANIE ROZWOJU WYSOKO JAKOŚCIOWEJ PRODUKCJI, PRZYJAZNEJ ŚRODOWISKU NATURALNEMU, UWZGLĘDNIAJĄCEJ ZARAZEM PRAWA KONSUMENTA DO NATURALNYCH, ZDROWYCH PRODUKTÓW, 8)PROMOCJA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA POPRZEZ WSKAZYWANIE NATURALNEGO, ZDROWEGO I RÓŻNORODNEGO POŻYWIENIA JAKO FUNDAMENTALNEGO CZYNNIKA ZDROWIA I BYTU CZŁOWIEKA ORAZ POPRZEZ WSKAZYWANIE SILNYCH ZWIĄZKÓW POMIĘDZY BYTEM CZŁOWIEKA A ŚRODOWISKIEM NATURALNYM, W KTÓRYM ON FUNKCJONUJE I ODWROTNIE, 9)DBANIE O OCHRONĘ I RÓWNOWAGĘ ŚRODOWISKA NATURALNEGO, 10)OCHRONA TRADYCYJNYCH, WYSOKIEJ JAKOŚCI, PRODUKTÓW I PRZECIWSTAWIANIE ICH GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYM PRODUKTOM, MOGĄCYM PRZYNIEŚĆ SZKODY DLA ZDROWIA I ŻYCIA KONSUMENTÓW, 11)ROZWÓJ RUCHU SLOW FOOD W REGIONIE DZIAŁANIA STOWARZYSZENIA