Województwo
WARMIŃSKO-MAZURSKIE
Rozpoczęcie działalności
2008-04-30
Organ reprezentujący
ZARZĄD
Forma prawna
STOWARZYSZENIE
Forma własności
WŁASNOŚĆ PRYWATNA KRAJOWA POZOSTAŁA
Organ rejestrowy
SĄD REJONOWY W OLSZTYNIE, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO
Sposób reprezentacji
1. REPREZENTACJA STOWARZYSZENIA NA ZEWNĄTRZ ODBYWA SIĘ W SKŁADZIE DWUOSOBOWYM: PREZES I CZŁONEK ZARZĄDU. 2. OŚWIADCZENIA WOLI W ZAKRESIE PRAW I OBOWIĄZKÓW MAJĄTKOWYCH SKŁADAJĄ DWAJ CZŁONKOWIE ZARZĄDU, BĄDŹ JEDEN Z CZŁONKÓW ZARZĄDU I PEŁNOMOCNIK ZARZĄDU.
Organ nadzoru
KOMISJA REWIZYJNA
Cel działania
1. PODSTAWOWYM CELEM STOWARZYSZENIA JEST REPREZENTOWANIE POTRZEB I INTERESÓW SWOICH CZŁONKÓW. 2. STOWARZYSZENIE REPREZENTUJE INTERESY CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA WOBEC: A) INSTYTUCJI PROWADZĄCYCH PRZETWÓRSTWO I HANDEL ARTYKUŁAMI ROLNYMI I DO PRODUKCJI ROLNEJ, B) ORGANÓW WŁADZY PAŃSTWOWEJ I SAMORZĄDOWEJ, C) INNYCH PODMIOTÓW GOSPODARCZYCH, PRACUJĄCYCH NA RZECZ ROLNICTWA. ZADANIAMI STOWARZYSZENIA SĄ: 1. DZIAŁANIA NA RZECZ TWORZENIA WARUNKÓW SPRZYJAJĄCYCH JAKOŚCIOWEMU I ILOŚCIOWEMU WZROSTOWI PRODUKCJI ROLNEJ. 2. POPIERANIE WSZELKICH BADAŃ W TECHNOLOGII PRODUKCJI ROLNEJ. 3. UDZIAŁ W KRAJOWYCH I MIĘDZYNARODOWYCH ZJAZDACH, MAJĄCYCH NA CELU ROZWÓJ PRODUKCJI ROLNEJ. 4. USPRAWNIENIE PRACY PRODUCENTOM POPRZEZ WPROWADZENIE POSTĘPU TECHNICZNEGO I BIOLOGICZNEGO ORAZ NOWOCZESNYCH ROZWIĄZAŃ AGROTECHNICZNYCH, UPOWSZECHNIANIE DOŚWIADCZEŃ PRZODUJĄCYCH PRODUCENTÓW. 5. UDZIELANIE POMOCY W ZAKRESIE DOSTĘPU PRODUCENTÓW DO NIEZBĘDNYCH ŚRODKÓW PRODUKCJI. 6. PROMOWANIE PRODUKTÓW ROLNICZYCH. 7. INICJOWANIE BEZPOŚREDNICH KONTAKTÓW Z FIRMAMI KRAJOWYMI I ZAGRANICZNYMI. 8. PODNOSZENIE PRESTIŻU ZAWODU ROLNIKA. 9. W RAZIE WYDARZEŃ LOSOWYCH UDZIELANIE WSPARCIA CZŁONKOM. 10. PROMOWANIE I WSPIERANIE AGROTURYSTYKI JAKO DODATKOWEGO ŹRÓDŁA DOCHODU W ROLNICTWIE. 11. UPOWSZECHNIAĆ PRODUKCJĘ EKOLOGICZNĄ. 12. DOSTOSOWANIE PRODUKCJI ROLNEJ, KTÓREJ PRZEDMIOTEM JEST BYDŁO ŻYWE:ZWIERZĘTA RZEŹNE LUB HODOWLANE DO WARUNKÓW RYNKOWYCH. 13. POPRAWA EFEKTYWNOŚCI GOSPODAROWANIA WSPÓLNIKÓW. 14. PLANOWANIE PRODUKCJI ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM JEJ ILOŚCI I JAKOŚCI. 15. KONCENTRACJA PODAŻY BYDŁA ŻYWEGO:ZWIERZĄT RZEŹNYCH LUB HODOWLANYCH ORAZ ORGANIZACJI ICH SPRZEDAŻY. 16. OCHRONA ŚRODOWISKA NATURALNEGO.